Monaural Ritm Uyarımının Kaygı ve Bilişsellik Üzerindeki Etkisi

Chaieb L, Wilpert EC, Hoppe C, Axmacher N, Fell J. The Impact of Monaural Beat Stimulation on Anxiety and Cognition. Front Hum Neurosci. 2017 May 15;11:251. https://doi.org/10.3389/fnhum.2017.00251

İşitsel vuruş uyarımı uygulanmasının, kaygı semptomlarını hafifletmek ve bilişi geliştirmek için umut verici yeni bir araç sağladığı öngörülmektedir. Binaural ve monoural vuruşların bildirilen benzer EEG etkilerine rağmen, monoural vuruşların davranışsal etkilerine ilişkin veriler hala eksiktir. Bu nedenle, monoural beat (MB) uyarımının kaygı, ruh hali ve bellek performansı üzerindeki etkisini inceledik. Ana kortikal ritimler aralığında MB kullanarak, uzun vadeli ve çalışma belleği süreçlerine ek olarak kaygı düzeyleri ve genel refahla ilgili durumları hedeflemeyi amaçladık. *Sağlıklı katılımcılara 5 dakika boyunca teta (6 Hz), alfa (10 Hz) ve gama (40 Hz) monoaural vuruş frekansları ve bir kontrol uyaranı uygulandı. Her uyarım periyodundan sonra, katılımcılardan mevcut ruh hallerini değerlendirmeleri ve bir uyanıklık görevi, ek olarak, uzun vadeli ve çalışma belleği süreçlerini inceleyen bilişsel görevler gerçekleştirmeleri istendi. MB uyarımının durum kaygısını azalttığı bulundu. Bireysel vuruş frekansları için yanıtları değerlendirirken, kontrol uyarımına kıyasla tüm MB koşulları için durum kaygısı üzerinde olumlu etkiler gözlemlendi. Sonuçlarımız, MB uyarımının durum kaygısını düzenlemede bir rolü olduğunu gösteriyor ve işitsel vuruş uyarımının kaygı azaltıcı etkilerini bildiren önceki çalışmalarla uyumludur.

*Çalışmada MB olarak bu frekanslardaki uyaranların seçilme nedeni, daha önceki çalışmalarda benzer frekanslar kullanılarak anksiyete derecelendirme alt ölçeklerinde azalmalar bildirilmiş olması ve teta ve gama frekanslarının uzun süreli bellek ve çalışma belleği süreçleriyle de ilişkilendirilmiş olmasıdır.

Bu makale 1685 kez okundu.